środa, 19 listopada 2014

korzennne muffinki dyniowe


Za oknem nostalgiczna jesień, a ja poznałam się z dynią. 
I bardzo się cieszę, że pozyskałam taką znajomą.
Świetnie sprawdza się na słono i na słodko. 
Tu w towarzystwie orzechów włoskich i imbiru, 
ale na pewno nie pogardzi innymi bakaliami i korzennymi przyprawami.
Cała ta jesienna aura wzmaga w nas chęć na coś słodkiego, więc w związku z tym proponuje muffiny z samymi dobrymi rzeczami. Bazą jest dynia. Poza tym ograniczona ilość cukru, razowa mąka razem z płatkami owsianymi zamiast tej pszennej dostarcza błonnik, a mnóstwo orzechów włoskich dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Co warto wiedzieć o orzechach włoskich? 
W większości składają się z tłuszczu, dlatego raczej powinno stosować je jako dodatki do posiłków, a nie w formie odrębnych przekąsek. Ja zazwyczaj dorzucam je po prostu do owsianki, granoli z jogurtem, czasem do sałatki.
Orzechy włoskie zawierają dużą ilość kwasów omega 3, czyli tych wielonienasyconych, bardzo pożądanych, które znajdujemy w rybach. Są również źródłem wielu makro- i mikroelementów. Szczególnie rekomendowane dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, którego niedobór może spowodować komplikacje w procesach tworzenia cewy nerwowej płodu i rozszczepienie kręgosłupa u dziecka. Co więcej, orzechy włoskie zawierają witaminę E, nazywaną witaminą młodości ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne (wyłapuje wolne rodniki tlenu zapobiegając tym samym rozpadom komórek). Natomiast dzięki zawartego w nich cynku wpływa pozytywnie na kondycję skóry i włosów, a fosfor poprawia pracę mózgu. Dlatego moi drodzy, jedzmy orzechy włoskie!


KORZENNE MUFFINKI DYNIOWE 
(ok. 12 sztuk)

1 szklanka mąki razowej typ 2000
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych) + garść na posypkę
1 szklanka miąższu z dyni
2 jaja
1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2-3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 cm kawałek imbiru 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki cynamonu


W jednej misce umieszczamy składniki suche tj. mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy zawartość. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre tj. miąższ z dyni, jaja, miód i olej - również mieszamy, aby masa stała się jednolita.
Łączymy zawartości obu naczyń dodając posiekane orzechy włoskie oraz starty imbir. Następnie mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę rozlewamy do papilotek, tak aby były niepełne, czyli 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy posiekanymi orzechami.
Całość umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piecu (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.






4 komentarze:

  1. Krytyka:
    - mała czcionka, daj większą, bo ciężko się czyta bez powiększania
    - brak makrosów

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne zdjęcia :) Jestem pierwszy raz, ale z pewnością będę zaglądać częściej :> Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają :) a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń