środa, 17 grudnia 2014

sałatka z awokado i ciecierzycą


Ciężko zepsuć sałatkę. Tak mi się wydaje.
Ale ja jestem tylko śmiertelnikiem z przeciętnymi kubkami smakowymi, a nie jakimś krytykiem kulinarnym.
Ciecierzyca stanowi źródło białka, awokado dostarcza dobrego tłuszczu, do tego rukola, która tak naprawdę nie jest sałatą, trochę kukurydzy, kilka pomidorków i nawet trochę cukinii, bo taka samotna była w tej lodówce.
Mi smakowało.


Spotkałam się kiedyś z podziałem warzyw według koloru. 
Jedną z takich grup są warzywa zielone. 
Zawierają dużo chlorofilu, czyli barwnika roślinnego, który absorbuje światło i uczestniczy w procesie fotosyntezy.
W budowie podobny jest do hemoglobiny - z jedną różnicą - atomem centralnym w chlorofilu jest magnez, natomiast w hemoglobinie występuje żelazo.
Zawartość chlorofilu w żywności łączy się z właściwościami oczyszczającymi. Dezynfekacja, usuwanie toksyn i bakterii z organizmu - to zawdzięczamy zielonym warzywom.
Oznacza to, że jedząc szpinak, brokuł czy sałatę, sprawiamy, że nasza wątroba się uśmiecha, a my dzięki temu jesteśmy pełni energii do działania. :) 


SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I AWOKADO
(1 porcja)

duża garść rukoli
2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
pół awokado
kilka pomidorków koktajlowych
mały kawałek cukinii
2 łyżki kukurydzy konserwowej
sól i pieprz

dressing:
łyżeczka musztardy francuskiej
pół łyżeczki miodu
łyżeczka soku z cytryny


Aby zrobić dressing, mieszamy wszystkie składniki tj. musztardę francuską, miód i sok z cytryny. Na talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę. Cukinię kroimy w plastry, następnie w ćwiartki, a pomidorki na pół. Dodajemy do sałaty razem z cieciorką i kukurydzą. Polewamy całość dressingiem, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Pamiętajmy, że podane ilości można zmieniać zależnie od indywidualnych preferencji - jeśli wolisz smak kwaśny, do dressingu możesz śmiało dodać kilka kropel soku z cytryny więcej niż jest podane. Jeśli nie masz cukinii, użyj ogórka. A może poprostu nie przepadasz za kukurydzą? Spokojnie, możesz ją pominąć. 
Lubisz niekonwencjonalne połączenia - dodaj ćwiartkę pomarańczy albo mandarynkę! 
W sałatce chodzi o to, by połączyć lubiane przez nas składniki. 
Na talerzu powinno być nie tylko smacznie, ale również ładnie i kolorowo - aby sprawić radość zarówno żołądkowi, jak i naszym oczom
Znajdźcie swój złoty środek!







2 komentarze:

  1. sałatka zdrowa i pełna smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm.. uwielbiam te Twoje sałatki z "samotnych" produktów w lodówce <3
    I przypominam że wciąż czekam na obiecane babeczki! :*

    OdpowiedzUsuń