sobota, 3 stycznia 2015

jaglanka z syropem pomarańczowym z morelami


Morele zawierają mnóstwo beta-karotenu, z którego syntetyzujemy witaminę A.
Poza tym zawierają mnóstwo potasu, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę nerek oraz ciśnienie krwii. 
Zwłaszcza suszone morele działają zasadotwórczo, dlatego jeżeli cierpimy na nawracającą zgagę dobrym wyborem byłoby dodanie ich do codziennego jadłospisu, gdyż pomogą nam zneutralizować nadmiar kwasów trawiennych.
Warto również wspomnieć o tym, że morele są bogate w żelazo, fosfor, wapń, witaminy z grupy B, C i PP.
Należy jednak pamiętać, że to suszone owoce o dużej zawartości węglowodanów.
Mogą okazać się świetną alternatywą dla słodyczy, jednak należy pamiętać o umiarze. 


JAGLANKA Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM Z MORELAMI
(1 porcja) 

pół szklanki mleka
2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 
pół łyżeczki miodu

2 suszone morele
świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
szczypta cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych



Mleko wraz z kaszą jaglaną gotujemy na wolnym ogniu przez około 8 minut - powstanie gęsta masa, na kształt budyniu, do której po wyłączeniu dodajemy miód lub innego słodzidła, którego używamy. 
W tym czasie kroimy morele na małe paseczki, zalewamy sokiem z pomarańczy, dosypujemy cynamonu i to wszystko gotujemy przez niecałe 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy całość ulegnie redukcji, uzyskamy gęsty syrop z owocami.
Na suchej patelni możemy również uprażyć płatki z migdałów, jednak jeżeli mamy mało czasu, możemy to sobie podarować. 
Budyń przekładamy do miseczki, następnie przelewamy owoce w syropie i na koniec posypujemy płatkami. 
Mieszamy i jemy póki ciepłe. 


Propozycja może stanowić śniadanie, ale również zdrowy deser. 
Sami zdecydujcie :) 




1 komentarz:

  1. uwielbiam takie mięciutkie suszone morele! :) w jaglance smakowały na pewno genialnie!

    OdpowiedzUsuń