wtorek, 7 października 2014

indyk z czosnkiem i tymiankiem z warzywami na parze



Pełna dobrej energii po pierwszych wykładach i inauguracji zaczynam studenckie życie.
A dzisiejszy przepis to coś z serii 'nie mam pomysłu na obiad' oraz 'pozostałości w lodówce'.
Lekko, łatwo i zdrowo, czyli w roli głównej mięso z indyka, które jest bogate w białko, a ubogie w tłuszcz.
Źródłem tych związków są natomiast nasiona sezamu, które w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych,
zawierają więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych walczących z cholesterolem.
Wszystko w towarzystwie dużej porcji warzyw.



INDYK Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM Z WARZYWAMI NA PARZE
(2 porcje)

2 sznycle z  indyka (jeden ok. 100g)
2 duże marchewki
ok. 250g kalafiora
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
ząbek czosnku
tymianek
czubryca
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Conajmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc, przed przygotowywaniem posiłku marynujemy mięso,
nacierając go drobną ilością oliwy, tymiankiem i rozdrobnionym w prasce czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
Myjemy warzywa. Kalafiora dzielimy na różyczki i układamy na sicie, który umieszczamy na garnku z wrzącą wodą.
Szczelnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W tym czasie obieramy marchew, kroimy ją na grubsze plastry.
Po upływie wcześniej wspomnianych 10 minut dodajemy marchew do gotującego się kalafiora.
Całość obsypujemy czubrycą, solą i pieprzem, gotujemy na parze jeszcze ok. 10 minut.
Z lodówki wyciągamy indyka. Rozgrzewamy patelnie, którą wcześniej smarujemy za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka małą ilością oliwy. Wrzucamy mięso i smażymy z obydwu stron po 2-3 min.
Całość przekładamy na talerz, a warzywa posypujemy uprażonymi nasionami sezamu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz