środa, 22 października 2014

owsianka z płatkami żytnimi z figą






Spróbuj ugotować, nawet jeśli jesteś sceptycznie nastawiony.
Tyle samo zajmuje Ci zmontowanie klasycznych kanapek z szynką i pomidorem, albo usmażenie jajecznicy.
Zamknij oczy i spróbuj.
Owsianka nie jest taka straszna.





OWSIANKA Z OTRĘBÓW ŻYTNICH Z FIGĄ
(1 porcja)

1/4 szklanki lub nieco więcej płatków żytnich
1/2 szklanki mleka (max 1,5%)
1 łyżka suszonej żurawiny
1-2 suszone daktyle
1 łyżka migdałów
świeża figa
opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu

Płatki wraz z mlekiem umieszczamy w garnuszku. Dodajemy posiekane suszone owoce i gotujemy 6-7 minut na wolnym ogniu.
Figę kroimy w ósemki, a migdały siekamy (dla zmotoryzowanych: używamy robota kuchennego; dla leniwych: możemy użyć płatków lub słupków migdałowych). Następnie na rozgrzanej patelni prażymy orzechy, do momentu aż się zarumienią.
Owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy pokrojoną figą i posypujemy migdałami.
Podajemy od razu.

Jeśli nie posiadasz płatków żytnich, śmiało możesz użyć tych pszennych czy owsianych.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz